MARKA İMAJI PAZAR PAYINIZI NASIL ETKİLER?

MARKA İMAJI PAZAR PAYINIZI NASIL ETKİLER?
Bir şirketin pazarlama faaliyetleri, satışlar ve pazar payı üzerinde doğrudan etkilidir. Ancak genel performansı etkileyen tek faktör bu değildir.
Marka imajı, tüketicilerin hem ürün/ hizmet hem de markayla ilgili deneyimi, etkileşimi ve bunun sonucunda kendisinde bıraktığı çağrışımların tümünü kapsar.
Bir markanın pazar payını artırmasının en etkili yolu, markalaşma ve pazarlama faaliyetlerinde bütün bir strateji oluşturmak ve bunu yaparken tüketicilere, markayla etkileşimlerinde 360 ve sorunsuz bir yolculuk sağlamaktır. Pazarlama faaliyetleri ile olumlu bir marka imajı yaratmak, bir işletmenin başarısı için hayati önem taşır.
Marka imajı tüketici davranışlarını yönlendirir.
Marka, bir şirketi, ürünü veya hizmeti tanımlayan ve geleneksel reklamcılık stratejileri ile sunulan tanıdık bir ad veya logodan çok daha fazlasıdır.
Bir şirketin marka imajı, pazar avantajı elde etmek için güçlü bir araçtır; Bir şirket olumlu bir marka imajı oluşturduğunda, hedef kitlesinin satın alma alışkanlıklarını etkileyebilir.
Markaların iletişim yağmuru ile birlikte, daha fazla tüketici satın alma kararlarını, ürün yerine marka imajına göre veriyor.
Marka imajı tüketicileri değerler konusunda eğitir
Apple Inc., marka imajını, kurucusu Steve Jobs'un tutkusu ve yenilikçiliği üzerine kurdu.
"Farklı Düşün" sloganıyla yürüttükleri reklam kampanyaları, şirket değerlerini özetledi.
“Beklentilere meydan okumak ve farklı davranmak, büyük hedefe ulaşmanın yoludur” dediler.
Ayrıca, ürünlerini farklı kılan özellikler konusunda da tüketicileri eğitme stratejisi uyguladılar.
Şirket, modern tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarını karşılamak için hızlı gelişme yeteneği ile öne çıktı.
Marka imajı tüketici sadakati yaratır
Kişisel bilgisayarların yeni yaygınlaştığı günlerde, pazar payının önemli bir kısmını elde etmek için marka bilinirliği gerekiyordu. Bu sektörde teknoloji ilerledikçe, pazar lideri olarak kalabilmenin yolu güçlü bir marka olmaktan geçiyordu.
Apple iş etiği ve yaratıcı pazarlama kampanyaları ile şirketin pazardaki olumlu marka imajını koruyor. Marka imajı, müşteri sadakati oluşturmada önemli bir itici güçtür. iPhone'a yatırım yapmış olan bir tüketicinin, piyasaya çıkan yeni akıllı telefona geçme olasılığının daha yüksek olduğu durumlarda marka imajı ile sadakatin gücü gözlemlenebilir.
Pazarlama ve markalaşma için entegre bir strateji
Bir şirketin pazar payını artırmasının en etkili yolu, pazarlama ve markalaşma için entegre bir strateji oluşturmaktır. Entegre yaklaşım, tüketicilerin markayla etkileşime girmesi için bütünsel ve güçlü bir yol sağla.
Marriott International, Rönesans Otelleri serisini, iş seyahatine çıktığı lokasyonların kültürüne de ilgi duyanlar için konaklama hizmeti sunarak pazarlamaya başladı. Şirket, bu marka imajını, ziyaretçilerin otel konumlarının her birinin yakınındaki yerel cazibe merkezlerini keşfetmelerine olanak tanıyan etkileşimli bir web sitesi oluşturarak kazandı.
Marka, bu konsepti bir adım öteye taşıyarak "Bu Yolu Keşfet" kampanyasının bir parçası olarak, otellerinin her birinde artık her otel konuğunun yaşam tarzına ve ilgi alanlarına göre benzersiz deneyimler düzenleyen yerel bir ev sahibi olan Rönesans Navigatörü geliştirdi. “This Way” ortakları olarak adlandırılan yerel mekanlarla da ortaklık kurdu. Konuklara check-in yaptıklarında, This Way ortakları ile avantajlı teklifler sunuldu.
Doğru pazarlama markaya inancı güçlendirir
Pazar çok kalabalık, tüketicilerin dikkatini çekmeye çalışan birçok benzer ürün ve çok sayıda reklam var.
Güçlü bir marka imajı geliştiren şirketler, bir markanın tüketiciler üzerindeki etkisini bilirler.
Fark edilmek önemlidir, ancak tüketicilerinizin kim olmak istediğini bilmek daha da önemlidir.
Apple, kendilerini alışılmışın dışında düşünürler ve yenilikçiler olarak gören bir kitleyle bağlantı kurmayı başardı.
Marriott ise, Renaissance Hotel serisi ile kendilerini maceraperest gezginler olarak gören iş insanlarıyla temas kurmayı başardı.
Doğru pazarlama, tüketicilerin kendileri hakkında zaten sahip oldukları inançlarını güçlendirir.
Bazı durumlarda, bir pazar öncelikle fiyat odaklı olabilir, yani en düşük fiyatlara sahip şirket pazarın en büyük payını elinde tutar. Buna karşın, birçok satın alma kararı duygulardan etkilenir ve yalnızca rasyonel değildir.
Marka  imajı müşteri ile oluşturduğunuz ortak hikayedir...